Träckprov för häst – har du koll?

Dela:

För att hålla koll på hästens och betets parasiter är det viktigt att ta träckprov. Så gott som alla hästar bär på parasiter. Det är helt naturligt och behöver inte påverka hästens hälsa negativt. Däremot behöver man försäkra sig om att mängden parasiter inte blir för stor eller att t.ex. betet är smittat och därför tar man träckprov på hästens avföring. Genom analys där man räknas antal ägg kan man sen enkelt avgöra om avmaskning av hästen är relevant eller ej.

Några maskar som träckprov för häst kan påvisa är exempelvis lilla och stora blodmasken, bandmask och spolmask. De avmaskningsmedel som en förskrivande veterinär vid behov kan ordinera skiljer sig åt beroende på vilka parasiter hästen i fråga bär på. Stora blodmasken kan finnas i mindre antal men ge svåra skador i tarmen och bandmask kan orsaka kolik. Det är därför viktigt att hålla efter parasittrycket genom eventuell avmaskning hos hästen och veta hur det ser ut för den enskilda individen. Det är också viktigt för den förskrivande veterinären att veta om tidigare utförda behandlingar, om hästen visat symtom på kolik, om den nyligen flyttat till eller från stallet, eller fått nya kompisar i hagen. Avmaskning är en gemensam aktivitet för alla hästar som delar hage.

Så här går träckprovtagning till

Provtagning är viktigt för att inte avmaska i onödan. Om vi använder avmaskningsmedel fel eller i för stor utsträckning kan maskarna bli resistenta.

Den bästa tiden att ta prov på är på våren, innan hästarna släpps ut på bete. Det är även rekommenderat att ta träckprov i samband med att hästarna kommer in från betet, i slutet av sommaren/tidig höst. Välj ut ca tre bollar från hästens träck och lägg i en platspåse med hästens namn på. Skicka enligt instruktion från det laboratorium du valt att göra diagnostiken hos

Samla din träckprovsdiagnostik direkt i PreVets app

Om du väljer att göra träckprovsdiagnostik via Vidilab kan du automatiskt få in dina svar i PreVet. Det gör du enkelt genom att använda samma mailadress i PreVet som i Vidilab.

  1. Klicka på Provresultat högst upp i hästlistan
  2. En lista över alla dina provresultat från Vidilab sedan 2014 visas i listan. De som är olästa visas med fet, grön text.
  3. Klicka på ett provresultat och läs av analysen.
    Provresultatet kommer först som en delrapport och sedan som ett slutrapport.För att PreVet ska kunna visa dina provresultat behöver du har samma mejladress registrerat på ditt prevetkonto som i Vidilab. Dessutom måste du ha bekräftat din mejladress i PreVet.

Kom ihåg att också lägga in påminnelser inför varje aktuell säsong så du inte missar att avmaska i tid.

Kom igång med PreVet

PreVet appen hjälper dig att samla och uppdatera all information om dina djur på ett ställe.

Ladda ned appen för häst

Ladda ned appen för hund och katt

Fler artiklar

Relaterade artiklar